tiistai 25. elokuuta 2015

Bretagne, Ranska

Bretagne tarjosi aivan upeat puitteet reissaajille; ruuhkattomia rantoja, uskomattoman hyvää ruokaa ja aaltoa. Majoituimme kahdessa eri kaupungissa reilun viikon kestäneen visiitin aikana. Brest on suurehko kaupunki, jossa jo itsestään olisi paljonkin nähtävää. Kaupungista oli hyvä lähteä koluamaan Bretagnen niemen pohjois-puolta. Toiseksi majoitus kohteeksi valikoitui umpimähkäisesti Douarnenez, joka oli paljon pienempi satamakaupunki, mutta tämän vuoksi myös viihtyisä. Pikkukylät ympäri niemenkärkeä on täpötäynnä camping-alueita, joten aivan rannan tuntumaankin pääsee majottumaan. Käytettiin majottumisen etsintään Airbnb:n sovellusta, joka ei ihan vielä ole pikkukyliin löytänyt, harmi.

Sitten itse asiaan...Spotit!

St Marguerite ranta - Landeda kartta St Marguerite
Landedan kylän läpi kohti rantaa, jossa tuulisella kelillä varmasti kiteilijöitä. Sopivat tuulet löytyvät lännen ja pohjoisen väliltä.
Tämä oli eka spotti jolle Bretagnessa mentiin. Ihasteltiin upeaa flättiä, jonka edessä olevat luodot tekivät, kirkas vesi ja varsinkin pohjoistuulella parhaimmillaan. Mutta yks pikku juttu...voimakkaan vuoroveden takia vesi laskee ja todella nopeasti laskeekin, jolloin parhaat paikat kuivuvat. Varmista siis, että olet paikalla nousuveden aikaan. Laskuvedenkin aikana on paikkoja, mutta kutistuu huomattavasti nousuveteen verrattuna ja veden äärelle matka noin kolminkertaistuu.
Jos tuuli sattuu kääntymään koillisen puoleen, voi hurauttaa Saint-Pabun vieressä sijaitseville rannoille (Dunes de Treompan), sinne tosin saattaa tulla jonkin verran aaltoa.kartta Dunes de Treompan
Toinen pohjoisen ranta löytyy Keremmasta, helpoin suunnistaa Plouescatin kylän avulla. Kartta: Keremma googlemaps
Täälä ei kiteilty itse, mutta varmasti hyvä spotti.
St. Marguerite rannan opasteet

St. marguerite ja karannut flätti


Brestin alapuolella on Crozonin niemi, josta löytyy spotteja taas usealle tuulen suunnalle, mutta ei oikeastaan pohjosen puolen tuulille.

PenHat - Camaret-sur-mer
Isoakin aaltoa kehittyy tänne, parhaiten käy länsi tuuli.

Goulien - Camaret-sur-mer Kartta Goulien
Reippaan kokoinen ranta ja täälä rannalla mahis ajaa purjeautolla, ite ei kokeiltu ja vähän harmittaa näin jälkeenpäin. Parhaiten käy länsi tuuli, sillä jyrkät rinteet vierustaa.

L'Aber - Crozon kartta L'Aber
Iso ranta jossa paljon tilaa, rannalle käännytään hieman ennen  crozonin kylää. Aaltoa kehittyy riippuen vuoroveden vaihteluista. Täälä kiteiltiin usemman kerran, etelän ja lännen välisille tuulille paras.
L'Aberin rannalla riitti tilaa
Pentrez - googlemaps
Taas yksi tilava ranta, jossa kyllä enemmän kiteilijöitä, mutta ei missään nimessä ruuhkaa tai ahdasta. Täällä myös purjeautoja, joilla laskuvedenaikaan ajelevat rataa. Aaltoa jonkin verran, parhaiten sopii länsi tuuli.
Pentrez

Pentrez

La Torche - Penhors-Penmarc'h välinen ranta, Kartta La Torche
Noin 15km pitkä ranta, johon länsi tuuli käy parhaiten. Eteläpäässä paljon laikkariporukkaa, leijoja oli pitkin rantaa.
Penhors

Penhors

Suosittelen lämpimästi Bretagnea kiteilyyn ja erityisesti jos etsii sopivaa aaltoa, niin täältä löytyy vaihtoehtoja. Niin paljon jäi rantoja käymättä, etenkin etelämpään päin mentäessä, että takas suunnataan varmasti. :) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti